Granaatappel wordt steeds populairder
De granaatappel (Punica granatum) is een vrucht die groeit aan een tot zes meter hoge struik uit de kattenstaartfamilie (Lythraceae) dan wel de familie Punicaceae (orde is in revisie), met lange, doornige takken. De plant kan in droge tijden zijn blad verliezen. De kortgesteelde, glanzende, donkergroene blaadjes groeien tegenoverstaand en dicht op elkaar. De blaadjes zijn ovaal en toegespitst met een gave rand. Ze zijn 0,5-2,5 x 1-10 cm groot. De bloemen vormen zich aan de scheuttoppen of aan korte zijscheuten in groepen van een tot vijf.
Granaatappels zijn afkomstig uit Perzië en worden al eeuwenlang gekweekt rond de Middellandse Zee. De geslachtsnaam van de struik, Punica, is een herinnering aan de Feniciërs, die de teelt hebben verspreid, deels om religieuze redenen. Het granatum komt van het Latijnse woord voor korrel, granum. De edelsteen granaat is waarschijnlijk naar de granaatappel genoemd, niet alleen vanwege de kleur, maar ook vanwege de vorm van de cellen, die wel wat op edelsteentjes lijken. De vrucht van de granaatappel is rond en heeft de grootte van een grapefruit (8 à 12 cm diameter). De vrucht is heel sappig en bevat grote cellen zoals een citrusvrucht, maar in elke cel zit een pitje van ongeveer 3 mm groot. Om de pitjes zit een soort gelei, zoals om de pitjes van een tomaat. Bovendien bevat de vrucht veel vellen. Omdat de vellen niet lekker smaken, vereist het eten van de vrucht het zorgvuldig pellen van elke cel. Bij rijpe vruchten is het vruchtvlees donkerrood. De schil is erg stevig en leerachtig. De vrucht kan wel uitgeperst worden, al gaat daarbij veel vruchtvlees verloren. Het sap van de granaatappel vormde oorspronkelijk de basis voor grenadine, een soort limonadesiroop die in cocktails wordt gebruikt, zoals in tequila sunrise. Tegenwoordig wordt grenadine echter niet meer van granaatappelsap gemaakt, maar is het een mengsel van andere vruchten. In Nederland zijn er diverse granaatappeldranken verkrijgbaar. [bewerken] Mythologie en BijbelGranaatappels staan symbool voor vruchtbaarheid vanwege hun vele zaden, maar ook voor de dood vanwege de rode kleur van het binnenste van de vrucht. De Griekse godin Persephone werd gedwongen elk half jaar naar de Hades terug te keren omdat zij zes granaatappelzaden had gegeten. In de Bijbel (Tenach of Oude Testament) wordt de granaatappel vaak genoemd. In het Hooglied worden bijvoorbeeld de wangen van de vrouw vergeleken met een granaatappel. . De eerste afbeeldingen van de granaatappelboom zijn gevonden op grafschilderingen van de Egyptenaren van 2500 voor Christus. De boom wordt al sinds de oudheid geprezen om zijn gezonde invloed en koninklijke uitstraling. Hij staat voor de vernieuwing van de natuur en is een symbolische weergave van de diversiteit en eenheid van het leven. Toetanchamon kreeg in zijn graftombe granaatappels mee om de wedergeboorte te bevorderen. De Egyptenaren dachten zelfs dat granaatappelsap een levenselixer was dat onsterfelijk maakte! In China is het een van de drie gezegende vruchten van het boeddhisme. De granaatappel wordt daar gezien als een vrucht met geconcentreerde levenskracht. Als teken van rijkdom en vruchtbaarheid wordt de granaatappel ook gebruikt in de aankleding van de eerste tempel van Koning Salomo. Beide pilaren bij de ingang zouden zijn getooid met 2 rijen van granaatappels. Ook verleiding is onlosmakelijk verbonden met deze vrucht. Er wordt zelfs gezegd dat de boom van de granaatappels dezelfde is als de boom van de kennis van goed en kwaad in het paradijs van Adam en Eva. Het zou de granaatappel zijn die tot de verbanning van Adam en Eva uit het paradijs heeft geleid. Granaatappels zijn een bron van kalium en vitamine C, maar vooral van polyfenolen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het 3 à 4 maal meer polyfenolen bevat dan rode wijn, druivensap of groene thee. Bron: wikipedia
Antioxidanten van de granaatappel schijnen een bijzondere affiniteit voor de voorstanderklier te hebben.
Als exotische vrucht vol pitten is de granaatappel eveneens zeer rijk aan antioxidantia. Hij wordt in onze streken weinig gegeten. En vergis u niet: de grenadinesiroop heeft enkel de naam ervan: vroeger werd die inderdaad bereid uit sap van de granaatappel, maar tegenwoordig wordt die uit rode vruchtensap maar zonder granaatappel bereid! De vrucht van de granaatboom brengt echter nieuwe argumenten aan die voor hem de weg van de voedingspreventie zouden kunnen openen. Antioxidantia van de granaatappel trekken de aandacht van de onderzoekers al sinds enkele jaren. Een gerechtvaardigde interesse, gezien de resultaten van de laatste onderzoeken die door een team van de Universiteit van California in Los Angeles werden uitgevoerd. Aanvankelijk hebben zij bepaalde antioxidanten genaamd ellagitannines bestudeerd, die tot de grote familie van de polyfenolen, bij mannelijke muizen. Bij de vertering zetten deze gehydroliseerde ellagitannines ellaginezuur vrij, dat vervolgens door de intestinale flora in urolithines wordt omgezet. De analyses van stoffen, 24uur na de inname uitgevoerd, van uittreksel van granaatappels met een gestandaardiseerd gehalte in ellagitannines tonen aan dat deze metabolieten zich preferentieel in de darm, het colon en de prostaat concentreren. Nicolas Guggenbühl, Diëtist Voedingsdeskundige Wij hebben de verwijzingen en studies verwijderd ivm Europese wetgeving. Onze excuses.
|